Oletko luovuttanut matematiikan YO-kokeen suhteen – kuulutko niihin, jotka kirjoittavat matikasta hylätyn?

2.3.2024

Matematiikan ylioppilaskoe – ilman käsiä kiivettävä parin metrin pikkunyppylä vai tappava Mount Everest? Aika monelle matikan YO-koe on jäätävän kokoinen henkinen vuori stressiä ja epävarmuutta. Ei ole ihme, että osa kokelaista luovuttaa jo etukäteen. Jos kaikki matikan opiskelu lukiossa ja ehkä peruskoulussakin on mennyt penkin alle, vaatii aika kovan luokan itsensä psyykkausta laittaa kaikki likoon vielä kerran ja yrittää opiskella asiat uudelleen. Pelottavinta on, että vaikka kokeeseen lukisi ja näkisi vaivaa, pahimmillaan turpiin tulee silti – ja todistuksessa komeilee keväällä matikan kohdalla improbatur. (Jos koko todistusta tulee.)

Ehkä sinäkin olet jo valmiiksi päättänyt, että et tule selviämään matikan YO-kokeesta. Ehkä ajattelet, että olet tuomittu kirjoittamaan matematiikasta hylätyn?

Mutta arvaa mitä.

Vaikka olisit jo heittänyt hanskat tiskiin, oikeasti peli ei ole vielä menetetty.

Aloitetaan tästä perusasiasta: Sinulla on lupa tuntea vaikeitakin tunteita. Ne kuuluvat tilanteessasi täysin asiaan.

Olisi ihme, jos et olisi ahdistunut, stressaantunut tai lamaantunut. On täysin normaalia tuntea kaikkea kamalaa megalomaanisen haasteen edessä. Älä kuitenkaan anna näiden tunteiden määrittää sinua tai tulevaisuuttasi. Ne ovat vain sinun tunteitasi, eivät mitään muuta. Ja negatiiviset ajatuksesi, jotka uskottelevat sinulle, että sinulla ei ole mitään mahdollisuuksia tai että ei kannata yrittää – ne eivät ole totta.

Sinulla – ja vain sinulla – on mahdollisuus muuttaa tilannettasi.

Itse asiassa potentiaalisen hylätyn arvosanan nostaminen hyväksytyn puolelle on yksi helpoimmin saavutettavista tavoitteista ylioppilaskokeessa – nimittäin jos edes suurin piirtein tietää, mitä tekee.

Toiseksi: Älä vertaa itseäsi muihin.

Jokainen meistä kulkee omaa polkuaan, mutkat ja etenemistahti vaihtelevat. Vaikka joku muu saattaa vaikuttaa paremmin kokeeseen valmistautuneelta tai vaikka kaikki muut näyttäisivät ymmärtävän matikkaa sinua helpommin, se ei tarkoita, ettet sinäkin voisi onnistua. Jokainen meistä oppii eri tavalla ja eri tahtiin. Kunnioita omaa oppimistasi, vaikka sinusta tuntuisi, että olet maailman hitain. Luultavasti et vain ole vielä löytänyt sinulle oikeaa tapaa oppia matikkaa, mistään muusta ei ole kyse. Tai sitten elämä tuli tavalla tai toisella sinun ja matikan oppimisen väliin.

Jokainen pystyy oppimaan matematiikkaa. Myös sinä. Myös nopeasti, jos tarve vaatii.

Kolmanneksi: Ota pieniä askelia kohti tavoitettasi.

Vaikka aikaa olisi enää rajallisesti jäljellä, jokainen pienikin edistysaskel on merkityksellinen. Aloita kertaamalla perusasioita. Kysy apua opettajilta, vanhemmilta, ystäviltä tai meiltä Opitista, jos tarvitset lisäohjausta.

Lue täältä, mitkä ovat matematiikan ylioppilaskokeen tärkeimmät aiheet.

Kun ylioppilaskoe on ohi, haluatko ajatella, ettet oikeasti edes yrittänyt – vai olisiko hienoa tietää, että kaikista vaikeuksista huolimatta vedit lopussa täysillä maaliin asti?

Neljänneksi: Usko itseesi.

Sinulla on enemmän vahvuuksia, osaamista ja kykyä kuin uskotkaan. Älä anna aiempien epäonnistumisten määrittää tulevaisuuttasi. Jokainen päivä, jokainen tunti, jokainen minuutti on mahdollisuus oppia. Tartutko tilaisuuteen vai seuraatko passiivisena mahdollisuuksien lipuvan joka päivä ohitsesi?

Jos aloittaisit nyt, mitä ehtisit vielä tehdä päästäksesi läpi ylioppilaskokeesta?

Vielä ihan viime hetkillä on mahdollista tehdä tehokas lukusuunnitelma kokeesta läpi pääsemiseksi. Lyhyessä matikassa läpipääsyyn vaadittavat asiat voi nopeimmillaan oppia 6 tunnissa, pitkä matikka vaatii hiukan enemmän aikaa – mutta ei kuitenkaan 12 tuntia enempää.

Olisiko sinulla vielä mahdollisuus käyttää opiskeluun tuollainen tuntimäärä ennen koetta?

Viidenneksi: Muista pitää huolta itsestäsi.

Stressaavina aikoina on erityisen tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista. Muista levätä riittävästi, syödä hyvin, liikkua ja rentoutua. Ole kavereiden ja perheen kanssa. Leivo pullaa. Kävele metsässä.

Ja lopuksi.

Muista, että et ole yksin. Sinulla on ympärilläsi ihmisiä, jotka välittävät sinusta ja tukevat sinua. Älä epäröi pyytää tarvittaessa apua.

Joten, jos olit jo ajatellut, että olet jo luovuttanut matematiikan YO-kokeen suhteen, muista, että voit vielä kääntää tilanteen aivan erilaiseksi. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus, ja joskus yksikin päivä voi muuttaa kaiken. Et ole vielä kirjoittanut hylättyä, ja sinulla on vielä viimeiseen päivään asti aikaa tehdä töitä tavoitteesi eteen. Usko itseesi. Pystyt siihen, kun nostat vain peppusi penkistä NYT ja pistät hihat heilumaan.

Lue täältä kaksi tosielämän case-esimerkkiä siitä, mitä oppimiselle voi tapahtua yhdessä ainoassa päivässä (eli 6 tunnissa).


Merja Kyllönen, Opitti

Artikkelin kirjoittaja on Opitin matikanope Merja Kyllönen.

”Parasta, mitä opettaja voi antaa oppilaalle, on sen näyttäminen, että oppilaassa ON se tahto, voima ja taito, joka oppimisessa ja elämässä tarvitaan. Että hän pystyy, osaa ja voi – ja että hän on omana itsenään täysin riittävä.

Itsensä ylittäminen ja vaikeuksista nouseminen on supervoima.”

Friitalantie 13 A   I   28400 ULVILA
puh. 050 338 7601   I   merja.kyllonen@opitti.fi
Y-tunnus 3014348-3