C pitkästä matikasta – MITEN?!

14.2.2024

Tavoitteena C pitkästä matikasta. Koska pitäisi aloittaa kertaaminen? Juuri nyt on hyvä hetki! Älä jää murehtimaan, että “olisinpa aloittanut eilen”, vaan tartu toimeen nyt.

Miten pääsen alkuun?

Voit mennä vaikkapa abitreenien sivuille ja aloittaa tehtävien ratkomisen siellä. Jos pelottaa, että tehtävät ovat mahdottoman vaikeita etkä osaa mitään, kokeile ratkaista ensin pelkästään kokeiden ykköstehtäviä. Huomaat todennäköisesti, että osaat enemmän kuin uskoitkaan! 

Mitä jos jään jumiin?

Jos et keksi miten tehtävässä pääsee eteenpäin, hyödynnä hyvän vastauksen piirteet. Malliratkaisujen lisäksi niistä löytyy hyödyllistä tietoa tehtävän arvostelusta, eli minkä verran pisteitä mistäkin saa. Ja toisaalta minkä verran menettää, jos vaikkapa vastaus on jäänyt puuttumaan tai määrittelyehto on tutkimatta. Varo kuitenkin, ettet jää vain lueskelemaan mallivastauksia, vaan yritä ratkaista tehtäviä itse ja pisteytä valmis suorituksesi. Se on työlästä, mutta kannattaa: silloin osaat kiinnittää huomiota niihin asioihin, joista saa tai menettää pisteitä.

Mitä tehtäviä kannattaa laskea?

Jos ykköstehtävät eivät suju, etsi käsiisi vanhat oppikirjat ja käy läpi niiden kertausosiot. Ja jos taas sujuu hyvin, siirry ihmeessä kakkostehtäviin. Kolmas ja neljäs tehtävä ovat jo usein haastavia, ja niiden sijaan pisteitä voi saada helpommin tehtävistä numero viisi ja kuusi B1-osassa. Ja jos tavoitteena on C pitkästä matikasta, pisteitä olisi hyvä saada kasaan 40 eli noin kolme ja puoli tehtävää oikein.

Jos yksin opiskelu ei ota onnistuakseen, olet lämpimästi tervetullut Opitin yo-valmennukseen C pitkästä matikasta. Tunnit pidetään Zoomissa. Voit osallistua haluamallasi tavalla: voit pelkästään kuunnella ja seurata opetusta tai esittää halutessasi kysymyksiä (chatissa tai ääneen) tai lähettää toiveita tehtävistä, joita toivoisit, että valmennuksessa käsiteltäisiin.


Susanna Hietanen, Opitti

Blogin kirjoittaja on Susanna Hietanen eli Opitin matikanope Suski.

Susanna auttaa tänä keväänä rautaisella ammattitaidollaan pitkän matikan abeja saavuttamaan YO-kokeesta vähintään C:n – arvosanatakuulla.

Valmennuksessa treenataan vanhoilla YO-koetehtävillä, joten kokeeseen mennessään kokelaalla on vankat rutiinit YO-koetehtävien ratkaisemiseen.

Friitalantie 13 A   I   28400 ULVILA
puh. 050 338 7601   I   merja.kyllonen@opitti.fi
Y-tunnus 3014348-3