Miten fysiikan yo-kokeeseen kannattaa valmistautua?

1.11.2023

Seuraavat ylioppilaskokeet ovat niin kaukana ja kuitenkin niin lähellä! Lue tästä Susannan vinkit, miten fysiikan yo-kokeeseen kannattaa valmistautua.

Milloin kannattaa aloittaa?

Kevään kirjoituksiin on vielä reilusti aikaa, mutta valmistautuminen kannattaa aloittaa nyt! Opiskeleminen on mukavaa, kun sitä saa tehdä kaikessa rauhassa. Ja nyt ehdit hyvin kerrata kaikki kurssit. Löydät omat ongelmakohtasi ja vahvuutesi ja saat kehitettyä rautaisen laskurutiinin. 

Miten aloitan fysiikan kokeeseen kertaamisen?

Yo-kokeeseen valmistautumiseen kannattaa myös valmistautua. Silmäile läpi kurssien sisällysluettelot ja tee itsellesi lukusuunnitelma. Mieti, millainen opiskelutapa sopii sinulle parhaiten: lasketko ensin kaikista kursseista perustehtäviä ja aloitat kierroksen uudelleen alusta laskien haastavampia tehtäviä. Vai syvennytkö mieluummin yhteen kurssiin kerrallaan. 

Miten fysiikan yo-kokeeseen kannattaa opiskella?

Tekemällä käsitekarttoja saat kokonaisuudet hallintaan! Voit aloittaa kertaamisen miettimällä, mitä asioita muistat vaikkapa sähköön liittyen. Kirjoita käsitteet ylös, ja mieti, miten ne liittyvät toisiinsa. Miten liittyvät toisiinsa esimerkiksi jännite ja virta? Entä mitä yhteistä on varauksella ja sähkökentällä? Jos kurssin käymisestä on jo aikaa, voi olla ettet muista kovinkaan paljon käsitteitä. Ei hätää: Voit täydentää ja korjata käsitekarttaa sitä mukaa, kun kertaat kappaleita. Lue teoria huolellisesti, myös kuvatekstit. Fysiikan yo-kokeessa on paljon laskutehtäviä, joten niitä kannattaa myös harjoitella. Jos käytössäsi ei ole kirjan tehtäviin malliratkaisuja, voit laskea kirjan esimerkkejä. Peitä ratkaisu ja yritä tehdä tehtävä itse niin pitkälle kuin osaat. Jos jäät jumiin, voit katsoa mallia esimerkistä.

Mitä jos en osaa?

Jos jokin asia ei tunnu aukeavan kirjan teoriaa ja esimerkkejä lukemalla, kysy opettajalta tai kaverilta. Jos sellaisia ei ole käytettävissä, netistä löytyy paljon opetusvideoita ja teoriaa. Voit myös käyttää tekoälyä valmentajanasi. Voit pyytää sitä selittämään termejä tai tiivistämään jonkin hankalan asian. Jos kaipaat selkeytystä isoihin kokonaisuuksiin tai jokin asia on sinulle erityisen vaikea, voit pohtia myös yksityistuntien ottamista oppimisesi tueksi.

Osaanko jo tarpeeksi?

Mistä tietää, osaako asiat jo tarpeeksi hyvin? Vanhoja fysiikan yo-koetehtäviä löytyy netistä, samoin pisteytysohjeita. Yritä vastata tehtäviin ilman kirjaa niin hyvin kuin osaat. Tarkista lopuksi minkä verran sait pisteitä, vertaamalla malliratkaisuun. Merkitse ne kohdat, joissa teit virheitä ja palaa niihin uudelleen myöhemmin. Jos saat kaverin kertaamaan kanssasi, voitte tarkistaa toinen toisenne vastaukset ja oppia omista ja toistenne virheistä.

Tsemppiä harjoitteluun ja menestystä kokeeseen!

Opitti-Susanna

Friitalantie 13 A   I   28400 ULVILA
puh. 050 338 7601   I   merja.kyllonen@opitti.fi
Y-tunnus 3014348-3