Voi itku, matikan koe meni huonosti ja kokeesta tuli huono numero, vaikka harjoittelin hyvin. Se harmittaa totta kai, mutta pari juttua kannattaa pitää mielessä.
Ensinnäkin koenumero ei ole maailmanloppu eikä kokeiden ole tarkoitus lannistaa ketään! Kokeiden tarkoitus on selvittää, miten hyvin kyseinen asia on opittu. Kokeen jälkeen voi vielä oppia ne asiat, jotka kokeessa eivät sujuneet. Toiseksi kannattaa miettiä, valmistautuiko kokeeseen oikealla tavalla. Harjoitteliko tarpeeksi haastavilla tehtävillä ja testasiko, osaako soveltaa eli keksiä esimerkiksi omia tehtäviä aiheesta. Ja vielä yksi juttu: avun pyytäminen. Opettaja on olemassa juuri sitä varten, että häneltä voi kysyä. Opettaja ei ajattele, että ”olipa tyhmä kysymys” vaan ilahtuu siitä, että opiskelija on halukas oppimaan asian, jota ei vielä osaa. Apua voi pyytää myös kaverilta. Jos tunnilla työskennellään hiljaisesti, esim. välitunnilla voi hyvin laskea kaverin kanssa tehtäviä.
Mitä voisit tehdä, että seuraavalla kertaa koe menisi paremmin?
Aloita kokeeseen valmistautuminen hyvissä ajoin. Mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmin osaat asiat eikä kokeessakaan jännitä yhtä paljon. Entä miten sitten voisi harjoitella? Voit lukea teoriaa, tehdä muistiinpanoja ja matematiikan kohdalla – ehdottomasti – laskea laskuja. Usein kirjoissa on kertaustehtäviä, joihin löytyy malliratkaisut. Tai kirjan esimerkkejä voi hyödyntää harjoittelussa niin, että peittää ratkaisun ja laskee tehtävää niin pitkälle kuin osaa. Sitten kun jää jumiin, voi katsoa miten esimerkissä on jatkettu eteenpäin. Kannattaa myös kokeilla käänteistä oppimista: lue seuraava kappale jo etukäteen, silloin on helpompi poimia opettajan puheesta ne asiat, joita ei kotona ymmärtänyt.
Ihan viimeiseksi vielä kannattaa muistaa, että itseluottamuksella on myös iso merkitys. Jos ajattelee ettei osaa mitään, voi niin käydäkin. Jos taas pitää mielessään miten paljon on jo tähän mennessä oppinut ja mitä osaa, voi mennä luottavaisin mielin kokeeseen ja pärjätä paremmin kuin uskalsi odottaakaan!