Mikä minusta tulee isona?

6.9.2023

Taas on se aika vuodesta, kun ilmassa on odotuksen ja jännityksen tuntua. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja unelmien toteutuminen on askeleen lähempänä. Nimittäin syksyn yhteishaku on NYT! (4.-14.9.2023).

Perinteisesti yhteishaku on totuttu mieltämään keväiseksi tapahtumaksi, mutta syksyn haku on selkeästi vakiinnuttanut asemansa ja palvelee erityisesti niitä opiskelijoita, jotka valmistuvat syyslukukauden aikana. Tämä on myös hyvä tilaisuus heille, joille syystä tai toisesta jäi kevään haussa opiskelupaikka saamatta. Myös aikuisopiskelijalle tämä on mitä parhain hetki tarttua kesälomalla virinneisiin ammatillisiin haaveisiin ja unelmiin!

Syksyn ylioppilailla on juuri alkamaisillaan ylioppilaskirjoitukset ja voi tuntua, että ajatukset täyttyvät jo monesta muusta, kuin opiskelujen jatkamisesta. Myös ammattiin valmistuvilla saattaa olla ajatuksena siirtyminen työelämään.

Haluaisin kuitenkin herätellä jokaista pohtimaan omia suunnitelmia ja haaveitaan: ei tarvitse olla vain yksi haave tulevaisuudesta, niitä voi olla useampiakin! Elämä ei aina ole suoraviivaista eikä yksiselitteistä kulultaan. Nuorena tulevaisuuteen suuntaavissa ajatuksissa toiset saattavat pohtia armeijaa, toiset välivuotta, joku saattaa jo haaveilla omasta perheestäkin. Joku haluaisi lähteä reppu selässä maailmalle ja joillekin taas on hyvinkin konkreettiset suunnitelmat jatko-opinnoista tai jopa työpaikka tiedossa. Oli haaveesi sitten millainen tahansa, ne eivät ole toinen toisiaan poissulkevia.

Mistä sitten tietää mikä olisi juuri oma ala? Oma neuvoni jokaiselle, joka tätä pohtii, on keskittyä miettimään mitkä ovat sellaisia asioita ja ilmiöitä, minkä parissa työskentelyn kokee merkitykselliseksi – tai mitkä ovat sellaisia asioita tai ilmiöitä, mistä haluaisi oppia tietämään lisää. Työelämä muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, joten pelkästään ammattinimikkeisiin tai tehtäväkuvauksiin keskittyminen ei välttämättä ole pisimmälle kantava lähestymistapa. Avuksesi voit ottaa paperin ja kynän ja piirtää  mind mapin seuraavien vaiheiden kautta:

1)      Kirjoita paperille asia tai ilmiö, minkä parissa työskentely on merkityksellistä TAI mitä kohtaan koet uteliaisuutta.

2)      Listaa ammatteja tai asiantuntijoita, joiden tiedät työskentelevän kirjoittamasi asian tai ilmiön parissa. Voit myös listata millaista asiantuntemusta tarvitaan.

3)      Tutustu opintopolku.fi -sivuilta koulutuksiin, jotka sopivaan yksiin vaiheen 2 kanssa. Ole ennakkoluuloton ja tutustu koko koulutustarjontaan aina toisen asteen koulutuksesta korkeakoulujen tarjontaan.

+) voit tehdä tämän saman mind mapin useamman eri asian/ ilmiön ympärille. Saattaa olla, että lopulta löydätkin yhtäläisyyksiä eri mind mapien välillä ja pääset näin kiinni alan valintaan liittyviin ratkaisuihin!

Ja lopuksi muista, että ainoastaan yhden oven avaamalla pääset avaamaan seuraavat ovet. Tällä tarkoitan sitä, että ei kannata jäädä odottamaan täydellistä ratkaisua, vaan rohkeasti suunnata eteenpäin –  vaikka sitten pienen epävarmuuden kanssa. Ainoastaan myöhemmin katsomalla elämää taaksepäin, voimme nähdä tehtyjen valintojen merkityksen ja arvon!

Olit sitten syksyn ylioppilas, ammattiin valmistuva tai aikuisopiskelusta haaveileva, käy tutustumassa syksyn yhteishaun koulutustarjontaan osoitteessa https://www.opintopolku.fi.

Voit varata myös ohjausajan Opittiin, niin laaditaan yhdessä juuri sinun tilanteeseesi sopiva suunnitelma unelmiesi tavoittamiseksi: https://www.opitti.fi/varaatunti.

Friitalantie 13 A   I   28400 ULVILA
puh. 050 338 7601   I   merja.kyllonen@opitti.fi
Y-tunnus 3014348-3