Mitä tehdä, kun vieraan kielen puhuminen jännittää?

11.10.2023

Kädet hikoavat, sydän hakkaa hullun lailla ja sanat tuntuvat takertuvan kurkkuun. Vieraan kielen puhuminen jännittää monia ja etenkin monille opiskelijoille pahimpia hetkiä ovat esimerkiksi esitelmät muiden opiskelijoiden kuullen. On normaalia, että jännitystä aiheuttavia tilanteita vältellään, jolloin lopputuloksena on valitettava oravanpyörä – puhumista ei pääse harjoittelemaan, jolloin jännittäminen jatkuu ja, ikävimmissä tapauksissa, pahenee entisestään.

Onneksi vieraan kielen puhuminen on taito, jota voi harjoitella siinä missä kaikkia muitakin taitoja. Jännityksestä ylipääseminen ottaa oman aikansa, mutta aukaisee sen jälkeen lukemattomia mahdollisuuksia. Seuraavien kahdeksan vinkin avulla voit helpottaa vieraan kielen puhumiseen liittyvää jännitystä.

1. Aseta itsellesi mielekäs tavoite.

Hyvä tavoite on samaan aikaan sekä mielekäs että haastava. Tervehdi opettajaa englanniksi. Kysele luokkakaverin kuulumiset ruotsiksi. Pyydä tunnilla apua vieraalla kielellä. 

Tarkoituksena on poistua omalta mukavuusalueelta. Huomaathan, että tavoitteena ei ole tehdä edellä mainittuja aktiviteetteja täydellisesti – kunhan teet ne! Aseta itsellesi uusia tavoitteita, kun itsevarmuutesi lisääntyy. Kerro myös tavoitteistasi läheiselle ihmiselle, jotta hän voi tukea ja auttaa sinua.

2. Puhu itsellesi positiivisesti.

Kuulostaa kliseiseltä, mutta pitää paikkansa – olit sitten aloittelija tai kokenut kielenkäyttäjä, lempeä ja positiivinen dialogi itsesi kanssa auttaa sinua kehittymään ja tekemään parhaasi. Negatiivinen, moittiva äänensävy oman pään sisällä rajoittaa oppimisprosessia.

3. Hakeudu jännittäviin tilanteisiin.

Kun vieraan kielen puhuminen jännittää, normaali ensireaktio on pyrkiä välttämään tilanteita, joissa päätyy puhumaan kohdekielellä. Tuntuu turvallisemmalta keskittyä lukemaan ja tekemään kielioppitehtäviä sen sijaan, että joutuu avaamaan suunsa.

Sen sijaan tartu rohkeasti tilauksiin ja hakeudu tilanteisiin, joissa pääset harjoittamaan suullista kielitaitoa. Aloita pienin askelin esimerkiksi kohdassa 1 mainituilla aktiviteeteilla – you will be alright!

4. Etsi mukava juttukaveri.

Etsi itsellesi juttukaveri, jonka kanssa puhuminen tuntuu turvalliselta ja uskallat ilmaista itseäsi. Esimerkiksi Opitin kielten tunneilla pääset halutessasi jutustelemaan sekä englanniksi että ruotsiksi, jolloin itsevarmuutesi lisääntyy ja luottamuksesi omiin taitoihisi kasvaa. Voit varata tunnin täällä.

5. Suunnittele etukäteen.

Mitä, jos unohdan sanan? Mitä, jos päähäni ei tule kertakaikkiaan mitään? Mitä, jos en ymmärrä, mitä keskustelukumppanini sanoo?

Ihmisten välinen kommunikaatio ei ole koskaan täysin virheetöntä ja yllä mainitut ajatukset ovat täysin normaaleja. Voit vähentää vieraan kielen puhumiseen liittyvää jännitystä suunnittelemalla etukäteen, mitä teet edellä mainituissa tilanteissa. Jos unohdat sanan, voit selittää sen toisin sanoin (It is similar to…). Voit myös aina pyytää juttukaveria toistamaan, mitä hän sanoi (I didn’t catch that, could you repeat that please?). 

Kirjoita fraasit etukäteen esimerkiksi vihkoon, jolloin voit harjoitella niiden käyttöä jo etukäteen.

6. Hyväksy mahdolliset virheet.

Jokainen kielenkäyttäjä tekee jatkuvasti virheitä, jopa kieltä äidinkielenään puhuvat ihmiset. Ole siis itsellesi armollinen ja pyri välttämään ajatusta, että vieraan kielen puhumisessa tulee pyrkiä täydellisyyteen ja virheettömyyteen. Virheet ovat oikeastaan hyödyllisiä – ne tarjoavat meille mahdollisuuksia kehittyä ja auttavat meitä olemaan luovia, kun kohtaamme ongelmia vuorovaikutustilanteissa.

7. Seuraa omaa kehitystäsi.

Tee kehitysprosessi näkyväksi esimerkiksi kirjoittamalla tavoitteesi vihkoon ja seuraamalla niiden täyttymistä. On helppoa tulla vauhtisokeaksi ja ajatella, että kehitystä ei ole tapahtunut. 

Pidä myös kirjaa tavoista, joilla olet pyrkinyt vähentämään vieraan kieleen puhumiseen liittyvää jännitystä. Muista merkitä tavat, joista on ollut sinulle apua. Tavoitteiden konkreettinen täyttyminen ja itselle mieluisten toimintatapojen löytäminen ruokkivat onnistumisen tunteita – minusta on tähän, minä osaan kyllä!

8. Palkitse itsesi.

Muista palkita itseäsi asioilla, jotka tuottavat sinulle mielihyvää. Palkitse itsesi, kun saavutat tavoitteen, haastat itseäsi uudella tavalla, selviät hankalassa vuorovaikutustilanteessa tai opit itsestäsi kielenkäyttäjänä jotakin uutta. 

Lopuksi esitän pyynnön – ethän ikinä kommentoi negatiivisesti toisen ihmisen puhetta. Jokaisella ihmisellä on oma, yksilöllinen tapansa puhua. Omaan puheeseen kohdistuvien, negatiivisten kommenttien kohteeksi joutuminen voi olla todella henkilökohtainen ja kivulias kokemus. Pahimmassa tapauksessa lopputuloksena on pysyvä pelko vieraan kielen käyttämistä kohtaan, joten ollaanhan armollisia ja lempeitä toisiamme kohtaan. 

Opitti-Anniina

Friitalantie 13 A   I   28400 ULVILA
puh. 050 338 7601   I   merja.kyllonen@opitti.fi
Y-tunnus 3014348-3