Abin matikkasunnuntait
Abin matikkasunnuntait

Matikan ylioppilaskoe lähestyy! Tarvitsetko apua…

 • kertaamisen aloittamiseen
 • sopivassa kertausrytmissä pysymiseen
 • matikan tärkeimpien asioiden hahmottamiseen
 • tehokkaaseen kertaustyöskentelyyn
 • matemaattiseen ongelmanratkaisuun (eli sanallisiin tehtäviin)
 • hyvään vastaustekniikkaan tai
 • itsevarmuuden kasvattamiseen koetta varten?
Tai tarvitsisitko muuten vain roppakaupalla asiantuntijan vinkkejä selviytyäksesi matematiikan ylioppilaskokeessa parhaalla mahdollisella tavalla?

Tule mukaan Abin matikkasunnuntait -valmennukseen – potkaistaan kertaustyö ja motivaatio liikkeelle yhdessä!

Ilmoittautuminen on päättynyt.

”Sain paljon apua matikan opiskeluun. Aiheet olivat sellaisia joissa tarvitsin kertausta ja ne käytiin läpi selkeästi. Tehtävät olivat minulle juuri sopivan tasoisia ja ne käytiin läpi selkeästi. Myös muistiinpanot olivat hyvät ja selkeät ja ne kokosivat hyvin yhteen matikan kursseja.”

Abin matikkasunnuntait -valmennuksen osallistuja

Mitä valmennuksessa tapahtuu?

Valmennus koostuu kymmenestä maaliskuun ylioppilaskoetta edeltävästä sunnuntaista. Kymmenen viikon aikana opiskelemme tiiviisti ja selkeästi kymmenen tärkeintä matikka-asiaa erikseen lyhyessä ja pitkässä matikassa.

Sunnuntain valmennustunnit on lisäksi jaettu vielä kahteen eri tasoiseen tuntiin: kertaustuntiin ja syventävään tuntiin. Voit valita näistä jomman kumman tai molemmat oman taitotasosi ja tavoitteesi mukaan.

Kertaustunnilla käymme läpi perusidean kyseisen viikon matikka-aiheesta: Teemme lyhyet ja tiiviit muistiinpanot ja selkeytämme teorian ydinasiat. Sitten harjoittelemme vanhoilla ylioppilaskoetehtävillä. Kertaustunneilla käytettävät tehtävät ovat vaativuustasoltaan perus- ja keskitasoa. Kertaustunnilla opiskelun ja opettajan puheen tempo on verkkainen, jotta jokaisella osallistujalla on aito mahdollisuus pysyä kärryillä.

Syventävällä tunnilla oletamme viikon matikkasisällön perusteet tunnetuiksi – teoriaa ei käydä tällä tunnilla enää perustasolla läpi. Harjoittelemme vanhoilla ylioppilaskoetehtävillä, jotka ovat vaativuustasoltaan keskitasoa tai erityisen haastavia. Pohdimme erityisesti ongelmanratkaisutekniikkaa, matemaattisen tekstin tuottamista ja vastausrakennetta.

Mitä hyötyä Abin matikkasunnuntaista on?

Abin matikkasunnuntait -valmennus…

 • auttaa sinut kertaamisessa alkuun ja vauhtiin
 • rytmittää koekertaamista niin, että ehdit kerrata kokeeseen riittävästi
 • innostaa ja motivoi kertaamisen pariin 
 • tiivistää lukiomatematiikan tärkeimmät sisällöt kymmeneen ydinideaan
 • antaa sinulle paljon vinkkejä ongelmanratkaisuun ja vastaustekniikkaan

”Tehtävät oli selkeitä ja ne käytiin perusteellisesti läpi nii pysy mukanakin varsinkin kun en itse ole kauhean hyvä matikassa niin oli hyvä kuulla ja nähdä välivaiheetkin kunnolla.”

– Abin matikkasunnuntait -valmennuksen osallistuja

***

”Käytännönläheistä ja selkeää opetusta. Ymmärsin asioita, jotka ovat jääneet minulle aiemmin mysteeriksi. Miksi kaikki opet eivät ole yhtä selkeitä opetuksessaan? Olen hukannut 2,5 vuotta…”

– Abin matikkasunnuntait -valmennuksen osallistuja

Kenelle abin matikkasunnuntait -valmennus sopii?

Abin matikkasunnuntait sopivat kenelle tahansa kevään 2023 ylioppilaskokeessa matematiikan kirjoittavalle kokelaalle.

Kertaustunnille voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa kerrata tai oppia lukiomatematiikan tärkeimmät perusteet koetta varten. Kertaustunnilla harjoitellaan ainoastaan vanhoilla ylioppilaskoetehtävillä, joten tunneilla saa hyvän käsityksen siitä, millaisia tehtäviä kokeessa voi tulla vastaan ja mikä kokeen vaativuustaso on. (Huomaa, että ensimmäisellä viikolla käytämme pitkän matematiikan tunneilla harjoittelumateriaalina osittain myös lyhyen matematiikan yo-koetehtäviä – seuraavilla viikoilla harjoitustehtävät koostuvat ainoastaan pitkän matematiikan tehtävistä.) Aiheet käydään läpi selkeästi, tiiviisti ja rauhallisesti. Kertaustunti sopii erityisen hyvin kokelaalle, jonka arvosanatavoite on A – C.

Syventävällä tunnilla keskitytään kokeen keskitasoisiin ja haastaviin tehtäviin. Syventävä tunti sopii erityisen hyvin kokelaalle, joka haluaa kehittää ongelmanratkaisutaitojaan ja hioa osaamistaan kokeen korkeimpia arvosanoja ajatellen. Syventävä tunti sopii kokelaalle, jonka arvosanatavoite on C – L.

Molemmille tunneille osallistumalla saat sekä vahvistusta perusasioihin että mahdollisuuden syventää osaamistasi ohjatusti.

 

Mitä Abin matikkasunnuntait -valmennus ei ole?

Abin matikkasunnuntait EI OLE kaikenkattava matematiikkapaketti ylioppilaskoetta varten. Kymmenessä viikossa ei ehditä opiskella kaikkia mahdollisia matikka-asioita, joita voit kokeessa kohdata – eikä ole tarkoituskaan.

Tarkoitus on, että ymmärrät ja sisäistät koetta varten KAIKKEIN TÄRKEIMMÄT ASIAT. Valmennus antaa sinulle erittäin hyvät eväät menestyä kokeessa omalla tasollasi vahvistamalla tärkeitä perusideoita, kehittämällä vastaustekniikkaasi ja syventämällä ongelmanratkaisutaitojasi. 

Keskitymme siis vain ja ainoastaan kokeen kannalta olennaiseen – kaikki turha ja ylimääräinen on tästä valmennuksesta karsittu pois.

Mitä matikkasisältöjä valmennuksessa kerrataan ja opiskellaan?

Kymmenen viikon aikana käydään läpi kymmenen keskeisintä matikka-aihetta erikseen lyhyessä ja pitkässä matematiikassa.

Lyhyt matematiikka

15.1. Murtoluvut, potenssit ja polynomit

22.1. Ensimmäisen asteen yhtälö, ensimmäisen asteen polynomifunktio, suora

29.1. Juuret, logaritmit, potenssi- ja eksponenttiyhtälöt

5.2. Toisen asteen yhtälö, yhtälöpari

12.2. Erilaisia yhtälöitä, matemaattisten ongelmien muotoilu yhtälöiksi

19.2. Prosenttilaskenta

26.2. Pythagoraan lause, trigonometriset funktiot

5.3. Aritmeettinen ja geometrinen lukujono

12.3. Lineaarinen ja eksponentiaalinen malli

19.3. Todennäköisyyslaskenta

Pitkä matematiikka

15.1. Murtoluvut, potenssit ja polynomit

22.1. Ensimmäisen asteen yhtälö, ensimmäisen asteen polynomifunktio, suora

29.1. Juuret, logaritmit, potenssi- ja eksponenttiyhtälöt

5.2. Binomikaavat, toisen ja korkeamman asteen yhtälöt ja epäyhtälöt

12.2. Prosenttilaskenta

19.2. Geometria

26.2. Raja-arvo ja derivaatta

5.3. Derivaatta: derivoimissäännöt, sovelluksia

12.3. Integraali

19.3. Trigonometria

Mihin kellonaikaan valmennustunnit pidetään sunnuntaisin?

Lyhyt matematiikka:

Kertaustunti klo 14.00 – 15.00

Syventävä tunti klo 15.15. – 16.15.

 

Pitkä matematiikka:

Kertaustunti klo 17.00 – 18.00

Syventävä tunti klo 18.15 – 19.15

 

Ilman valmennustunteja en olisi saanut itseäni laskemaan juuri lainkaan – aikataulutettu kertaus toi motivaatiota tarttua toimeen! Olisinpa vain aloittanut aiemmin ja käynyt koko valmennuksen. Opetuksessa oli hyvä tahti, pysyin mukana. Oli hyvä, että tehtävät olivat yo-tasoisia, jotta tietää oikean vaatimustason. Suosittelisin kavereilleni että aloittavat valmennuksen heti sen alussa, jotta siitä saisi vielä enemmän irti.”

– Abin matikkasunnuntait -valmennuksen osallistuja

***

”Plussaa siitä, että kertaus- ja syventävät tunnit olivat erikseen. Opetus oli selkeää. Olen korottaja ja ohjatuista matikantunneista on aikaa, joten oli kiva kun pääsi matalalla kynnyksellä osallistumaan eikä tarvinnut kerrata täysin itsenäisesti haastavampia tehtäviä. Voisin suositella valmennusta kavereille! :)”

– Abin matikkasunnuntait -valmennuksen osallistuja

Missä tunnit pidetään ja miten niille pääsee?

Tunnit pidetään verkon välityksellä Zoom-videoyhteyspalvelussa. Tarvitset osallistumista varten tietokoneen tai mobiililaitteen ja toimivan nettiyhteyden. 

Ilmoittauduttuasi mukaan valmennukseen saat ladata itsellesi verkkokauppanäkymästä valmennuksen pdf-tiedoston. Siitä saat ohjeen ja linkin Drive-kansioon, johon sekä kunkin valmennustunnin harjoitusmateriaali että Zoom-liittymislinkki ohjeineen ilmestyy aina hyvissä ajoin ennen tuntia.

Kuka opettaa?

Valmennuksen ajan opettajanasi ja valmentajanasi toimii Merja Kyllönen, matematiikan aineenopettaja (FM). Merja on rauhallinen, selkeä ja lempeä matikanope, jolta uskallat varmasti kysyä tarvittaessa apua. Merjalla on vuosien kokemus sekä lukio-opetuksesta että ylioppilaskoevalmennuksista.

”Merja on ollut lukiossa ihan paras ope ja se jaksaa aina auttaa ja olla positiivinen!” – Iina

”Jos oma asenne on kohdillaan niin oppii varmasti ihan mitä vaan. Todella hyvää opetusta.” – Wiljami

”Olet aivan ihana opettaja. Siulta uskaltaa ja on helppo kysyä apua. Olet ihanan kannustava ja jaksat tsempata oppilaita positiivisesti vääränkin vastauksen jälkeen. Osaat oikeat opetustekniikat ja teet matikan opiskelusta helppoa ja mukavaa. Opetuksesi on selkeää, etkä opeta turhia sivuasioita vaan pysyttelet asian ytimessä.” – Suvi

”Merjan opetus oli selkeää ja ammattitaitoista. Matematiikka on ollut minulle aina haastavaa ja lukion kursseista ei ollut jäänyt juurikaan mitään mieleen. Tässä opetuksessa opin enemmän kuin koko kolmen vuoden matematiikan lukio kurssien aikana. Ilman Opittia, YO-kokeeseen meno olisi ollut turha toivo.” – Sauli

 

Opitti, Merja Kyllönen

Miten valmennukseen osallistutaan ja paljonko se maksaa?

Voit osallistua valmennukseen kahdella eri tavalla.

1. Osta koko valmennuspaketti ennakkoon.

Osta koko valmennuspaketti ennakkoon (viimeistään 14.1.2023) ja tule mukaan valmennukseen koko kymmenen viikon ajaksi! Voit valita pelkät kertaustunnit, pelkät syventävät tunnit tai molemmat. Kun ostat koko valmennuspaketin kerralla, saat lisäksi 


  • ILMAISEN WhatsApp-tuen opettajalta koko valmennuksen ajaksi – voit siis kysyä apua tehtäviin viestillä milloin tahansa
  • ILMAISEN pääsyn kahdelle Kysymys ja vastaus -tunnille, jonne voit lähettää kinkkisen tehtävän tai kysymyksen etukäteen, ja opettaja käy tunnin aikana kaikki kysymykset läpi (lyhyt matematiikka ti 14.2. ja ti 14.3. klo 18, pitkä matematiikka ke 15.2. ja ke 15.3. klo 18)
  • ILMAISEN viimeisen tsemppitunnin maanantaina 20.3. klo 19 – siis kaksi päivää ennen yo-koetta. Saat tunnilla viimeiset vinkit mm. irtopisteiden keräämiseen kokeen vaikeista tehtävistä. Tämä tunti on lyhyen ja pitkän matematiikan opiskelijoille yhteinen.
Kun ostat koko valmennuksen kerralla, yhden valmennustunnin hinta on hyvin edullinen 20 euroa.

Haluatko osallistua VAIN kertaustunneille tai VAIN syventäville tunneille? Siinä tapauksessa…

Koko valmennuksen
(10 tuntia)
hinta on
200 euroa.

Vai haluatko kenties tulla mukaan sekä kertaustunneille että syventäville tunneille? Loistava idea! 

Koko valmennuksen
(20 tuntia)
hinta on
400 euroa.

Tai...

2. Tule valmennukseen mukaan tunti kerrallaan silloin, kun sinulle sopii.

Jos koko valmennukseen osallistuminen ei sovi sinulle, tule mukaan tunti kerrallaan aina silloin, kun sinulle sopii. Irtotunnit tulevat Opitin verkkokauppaan myyntiin aina noin 2 viikkoa ennen tuntia. Halutessasi voit tilata alta itsellesi viikoittaiset sähköposti-ilmoitukset, kun paikan ostaminen seuraaville tunneille on mahdollista.

Tunti kerrallaan ostettaessa yhden irtotunnin hinta on 25 euroa.

Tilaa viikoittaiset sähköposti-ilmoitukset varattavissa olevista irtotunneista tästä:

Usein kysyttyjä kysymyksiä

En halua joutua millään tavalla esille tai vastaamaan kysymyksiin muiden kuullen. Onko minun turvallista osallistua Abin matikkasunnuntait -valmennukseen?

Valmennuksessa teoriat ja tehtävät käydään läpi opettajan johdolla keskustellen ja jutustellen. Opettaja kyselee aktivoivia kysymyksiä, mutta tunneilla ei koskaan joudu vastaamaan yhteenkään opettajan kysymykseen, ellei itse halua.

Omaan oppimiseen kannattaa ottaa aktiivinen ote, ja tunneilla kannattaakin tehdä koko ajan omia muistiinpanoja, pohtia vastauksia opettajan kysymyksiin ja miettiä itse tehtävien ratkaisuja. Keskusteluun osallistuminen on useimmille oppijoille hyödyllistä, mutta ei missään tapauksessa pakollista.

Kameran ja mikrofonin saa siis pitää vaikka koko ajan pois päältä niin halutessaan. Kysymyksiä ja ajatuksia voi halutessaan esittää paitsi mikrofonin myös chatin kautta.

Voit siis osallistua valmennukseen turvallisin mielin.

En tiedä, pitäisikö minun osallistua kertaustunneille vai syventäville tunneille. Miten voin tehdä päätöksen?

Jos koet, että tarvitset vielä vahvistusta perusideoihin ja tärkeimpien asioiden hahmottamiseen, sinun kannattaa tulla mukaan kertaustunneille.

Jos ajattelet, että sinulle olisi enemmän hyötyä keskitason tehtävien, sanallisten tehtävien ja ongelmanratkaisun harjoittelusta, syventävät tunnit ovat hyvä valinta.

Jos uskot, että molempien asioiden harjoittelu olisi sinulle hyödyllistä, voit hyvin tulla mukaan molempiin ryhmiin. 

Jos jäät vielä tämän vastauksen jälkeen pohdiskelemaan asiaa, voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse (merja.kyllonen@opitti.fi) – pallottelen ajatuksia aiheesta mielelläni kanssasi.

Tuleeko harjoitusmateriaalin tehtävien mukana valmiit malliratkaisut?

Ei tule. Materiaalissa on mukana ainoastaan oikeat vastaukset. 

Kaikki valmennuksessa käytettävät tehtävät ovat vanhoja ylioppilaskoetehtäviä, joihin löytyy vaiheittaiset ratkaisut ja myös pisteytysohjeet netistä. Kaikkien malliratkaisujen laatiminen valmennusta varten olisi suuri työ, ja netistä löytyvien valmiiden malliratkaisujen käyttäminen mahdollistaa osaltaan Abin matikkasunnuntaiden edullisen hinnan.

Käydäänkö valmennuksessa läpi laskinohjelmistoja?

Valmennus on tarkoituksella hyvin tiivis kokonaisuus, jossa keskitytään lukiomatematiikan tärkeimpiin ideoihin. Laskinohjelmistojen perustoimintoja käydään tunneilla läpi vain pieneltä osin – pääasiassa keskitymme siihen, että opit laskemaan tärkeät asiat käsin (tämä on erityisen tärkeä taito kokeen A-osassa).

Kysymys ja vastaus -tunneilla voit kuitenkin esittää myös laskinohjelmistoihin liittyviä kysymyksiä, ja käymme niitä silloin tarpeen mukaan läpi.

En pääse mukaan kaikille tunneille. Pääsenkö näkemään tunneista tallenteet?

Kyllä pääset. Jokaisesta tunnista tulee tallennelinkki tunnin omaan Drive-kansioon, johon pääset ostettuasi koko valmennuksen tai kyseisen tunnin.

Voiko Kysymys ja vastaus -tunneille tai maanantain 20.3. tsemppitunnille osallistua vaikka ei ostaisikaan koko valmennusta?

Kyllä voi. Nämäkin tunnit tulevat hyvissä ajoin myyntiin Opitin verkkokauppaan, ja niiden hinta on tuttu 25 euroa. Kannattaa siis tilata sähköposti-ilmoitukset verkkokauppaan ilmestyneistä irtotunneista.

Tästä pääset tilaamaan sähköposti-ilmoitukset tunneista:

”Abin matikkasunnuntait saivat minut jopa innostumaan matematiikasta! Olit koonnut mahtavan ja toimivan paketin. Koen, että ilman kurssia en olisi päässyt yli tavoitteeni. Minun ei tarvinnut ostaa kirjoja uudestaan. Sinun materiaalisi ja tuntisi riittivät.

Kokonaisuudessaan erinomainen kurssi; hinta-laatusuhde oli erittäin hyvä. Opetuksesi oli selkeää ja rauhallista. Sinulla oli myös kyky motivoida oppilaita – innostit matematiikan opiskeluun. Olen tavannut vain muutaman tällaisen opettajan aiemmin.”

– Abin matikkasunnuntait -valmennuksen osallistuja

Tervetuloa mukaan Abin matikkasunnuntaihin!

Tosi mukavaa päästä opiskelemaan yhdessä! Nähdään pian – Abin matikkasunnuntait alkavatkin ihan kohta!

Ystävällisin terveisin Opitin Merja

 

PS. Jäikö vielä jotain kysyttävää? Lähetä ihmeessä minulle sähköpostia merja.kyllonen@opitti.fi.

Opitin Merja